Bij kinderen met een concentratie-, aandachts- of contactprobleem krijgt de jeugdarts regelmatig vragen van leerkrachten en ouders over hulpmiddelen als koptelefoons, wiebelkussens, schermen, friemelballetjes, etc. Helpen ze en wat zijn de voorwaarden / beperkingen? De Open Universiteit toont ons de resultaten van hun Wobble-onderzoek met betrekking tot sensorische prikkelverwerking.
“Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Promovenda Lucie Bastiaens neemt ons mee langs de ontwikkelingen op het gebied van moeder-kind zorg in de eerste decennia van de twintigste eeuw in Maastricht (en Limburg). Van statistieken die de zuigelingensterfte in beeld brachten, naar een steeds uitgebreidere ‘sociale kinderhygiëne’ en de huidige JGZ..
Vormafwijkingen aan het oor komen frequent voor bij baby’s. De cosmetische bezwaren kunnen op latere leeftijd de psychologische en emotionele ontwikkeling beïnvloeden. Veel oorafwijkingen worden rond het 6e levensjaar operatief gecorrigeerd. EarWell is een systeem waarmee oorafwijkingen bij baby’s succesvol gecorrigeerd kunnen worden zonder operatie.
In 2019 startte de jeugdartsenopleiding nieuwe stijl. Naast een aantal bekende elementen uit de oude stijl opleiding, zijn er drie nieuwe externe stageperioden van 3 maanden. De aios treedt daarnaast in dienst bij een externe werkgever: de SBOH. Maarten Remmers hoort tot de pioniersgroep; hij neemt ons mee in de nieuwe structuren en vertelt zijn ervaringen. Moeten we jaloers zijn?
Mede namens de Stichting PAOG-JGZ nodig ik u uit tot het bijwonen van deze avond, Don Houben, arts M&G, GGD Limburg Noord.
Programma
19.15 – 20.10 uur
Het leerproces in relatie tot sensorische prikkelverwerking:
het Wobble-onderzoek.
Inge van de Wurff
Pauze
20.15 – 20.55 uur
Geschiedenis van de JGZ in Limburg.
Lucie Bastiaens
20.55 – 21.00 uur
Pauze
21.00 – 21.25 uur
Non-operatieve behandeling standafwijkingen en flapoortjes bij baby’s:
de EarWell-methode.
Michelle Feijen
21.25 – 21.30 uur
Pauze
21.30 – 22.10 uur
De jeugdartsenopleidng nieuwe stijl: eerste ervaringen
Maarten Remmers