Jaarprogramma 2024-2025 ONLINE

Programma 2024-2025

24-9-2024 Digitaal: Capatia selecta: innovaties binnen de JGZ
Wij presenteren vanavond vier onderzoeksprojecten en nieuwe ontwikkelingen binnen de JGZ: onderzoek naar het uitvoeren van heupecho’s op het consultatiebureau, onderzoek naar screening op coeliakie op het cb, de implementatie van het nieuwe Van Wiechen Continue programma en de uitvoering van de ziekteverzuimmethodiek MAZL op het primair onderwijs.

29-10-2024 Fysiek: Criminaliteit bij jongeren
Op deze avond richten we ons op activiteiten waar jongeren tegen aan kunnen lopen en waarvoor zij geronseld worden. Vanuit de JGZ komen wij jongeren en ouders tegen die te maken hebben (gehad) met ondermijnende activiteiten en mensenhandel. Wat speelt er allemaal in onze maatschappij op dit gebied? Hoe kunnen we signaleren en preventief werken?

26-11-2024 Fysiek: Klimaat, milieu en omgeving
Op deze avond gaan we het hebben over planetary health. Wat is het precies en welke rol kunnen wij als JGZ hierin spelen? Ook neemt een medisch mileukundige ons mee in zijn werkzaamheden en de link daarin met de JGZ.

14-1-2025 Fysiek: Een avond vol medische inhoud (samen met kindergeneeskunde)
Allereerst de hielprik screening, deze wordt gedaan door de screeners, maar wat komt daar nu uit? Hoeveel positieve screeningen zijn er? En wat gebeurt er na een positieve test allemaal? Wat kan de rol van de jeugdarts daarin zijn (heeft de jeugdarts wel een rol?) en wat van de kinderarts? Maar ook op welke ziekten screenen we nu allemaal? En waarom?Daarna gaan we in op hartafwijkingen: wat kunnen we antenataal wel zien en wat niet? Waarom? Wat verandert er na de geboorte van een kind?. Voor welke hartafwijkingen verwijs je wanneer door? En wanneer moet dit met spoed? En hetzelfde met hartgeruizen?

25-3-2025 Digitaal: Zindelijkheid en obstipatie
Vragen over de zindelijkheidsontwikkeling bij de allerjongsten en zindelijkheidsproblemen op de (basis)schoolleeftijd vinden vaak hun weg naar onze spreekkamers. Ook obstipatie komt bij kinderen veel voor, en komt regelmatig aan bod in gesprekken over zindelijkheid of leefstijl. Op deze avond verdiepen we ons in de rol van de jeugdgezondheidszorg in de preventie, diagnostiek en behandeling van zindelijkheidsvraagstukken en obstipatie.

27-5-2025 Fysiek: Spraak-taalontwikkeling en audiologie
Regelmatig komt in het nieuws dat de spraak/taal achterstand bij kinderen toeneemt. Een goede spraak/taalontwikkeling is van groot belang voor de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind. Deze avond staat in het teken van de spraak/taalontwikkeling van kinderen. Wat is de rol van de jeugdgezondheidszorg en andere organisaties in de preventie, diagnostiek en behandeling van achterstanden in de spraak/taalontwikkeling?

24-6-2025 Digitaal: Seksuele ontwikkeling en genderdiversiteit
De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte. Als JGZ professional is het belangrijk te weten hoe je kunt bijdragen aan de seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Wat is een gezonde seksuele ontwikkeling, waarover moet je je zorgen maken en wat kun je ouders of jongeren met vragen het beste adviseren? Daarnaast is genderdiversiteit steeds meer zichtbaar in onze samenleving en het aantal aanmeldingen bij gespecialiseerde jeugdgenderteams is de laatste jaren enorm gegroeid. Wat is de meest passende zorg voor deze kinderen en jongeren en welke rol kan de JGZ hierin spelen?