Ziek worden hoort bij het leven, dus ook bij naar school gaan.
Langdurige ziekte, of zeer regelmatig ziek zijn, kan leiden tot schooluitval en zo een belemmering vormen voor het behalen van een startkwalificatie binnen het onderwijs. Ziekte en ziektegedrag kan belemmerend werken op uiteindelijk gezond volwassen maatschappelijk functioneren in brede zin.
Binnen regelgeving, waarin de overheid zich sterk maakt om voortijdige schooluitval te voorkomen (Aanval op Schooluitval), past een actieve benadering vanuit meerdere invalshoeken en disciplines, waaronder jeugdgezondheidszorg.
Het weer terug begeleiden van zieke leerlingen naar school is in ons werk iets, dat we nog niet vanzelfsprekend doen; toch behoort deze taak ook tot sociaal-geneeskundig denken en handelen, vergelijk het met arbeids- en bedrijfsgeneeskunde.
En als een leerling langdurig ziek is: wie verzorgt dan het onderwijs, en op welke wijze gebeurt dit?
De sprekers van vanavond gaan samen met jullie in op deze onderwerpen.
Het thema van vanavond is overigens niet alleen relevant voor collega’s uit de 4-19 jarige zorg, maar ook voor de collega’s die werkzaam zijn binnen de 0-4 jarige zorg, aangezien jonge ouders soms ook schoolgaande jongeren of schooluitvallers zijn.
Wij wensen jullie een leerzame avond toe.
Mede namens de Stichting PAOG-JGZ nodig ik u uit tot het bijwonen van deze avond,
Tim Jaspers, arts Maatschappij en Gezondheid, profiel Jeugdgezondheidszorg
GGD Limburg-Noord (onderdeel van de Veiligheidsregio Limburg-Noord)