In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, komt hoofdpijn bij kinderen regelmatig voor: 1 op de 5 kinderen heeft te maken met hoofdpijnklachten. Bij de meeste kinderen is er geen ernstige oorzaak die de hoofdpijn veroorzaakt. Toch is hoofdpijn een vervelende kwaal, met grote invloed op het leven van een kind.
Hoofdpijn is ook een regelmatig terugkerend probleem in de spreekkamer van de jeugdarts en een frequente reden van schoolverzuim.
De meest voorkomende vormen van hoofdpijn bij kinderen zijn: migraine, spanningshoofdpijn, chronische dagelijkse hoofdpijn en medicatie / over-gebruikshoofdpijn. De diverse typen hoofdpijn, de mogelijke adviezen en behandelopties, en de alarmsignalen bij zowel kinderen als jeugdigen komen aan de orde. Er zal specifieke aandacht zijn voor vaak voorkomende menstruatiegebonden migraine en de behandelmogelijkheden daarvan binnen het Hoofdpijncentrum i.s.m. een Verpleegkundig Specialist..
In zijn boek “Breek de stilte” beschrijft Eustache Sollman wat selectief mutisme inhoudt en hoe zich dat verhoudt tot extreme verlegenheid. Kinderen met selectief mutisme praten thuis wel, maar in andere sociale situaties, zoals op school, niet of weinig. Angst is de belangrijkste oorzaak. In situaties waarin ze niet hoeven te praten, treden ze soms gewoon op de voorgrond.
Hoe ga je met deze leerlingen om? Hoe begeleid je hen, zodat ze meer van zichzelf laten horen?
Mede namens de Stichting PAOG-JGZ nodig ik u uit tot het bijwonen van deze avond,
Don Houben, arts M&G, GGD Limburg Noord.
Programma
19.00 – 19.10 uur
Ontvangst
19.15 – 20.15 uur
Hoofdpijn bij kinderen en jeugdigen & menstruatiegebonden migraine
Patricia Eekers
20.15 – 20.20 uur
Pauze
20.20 – 20.40 uur
Vragen, discussie en casuïstiek
Patricia Eekers
20.40 – 20.45 uur
Pauze
20.45-22.10 uur (waarin ergens 5 min. pauze)
Selectief mutisme
Eustache Sollman